Založ si blog

Eurofondy na Slovensku II.časť

Na to, aby ľudia, ktorí nemajú osobnú skúsenosť s eurofondami na Slovensku, sa vrátime do histórie a na vývoji jedného operačného programu, ktorý je primárne určený na regionálny rozvoj a na vyrovnávanie rozdielov medzi jednotlivými krajmi Slovenska Vám ukážem, ako to (ne)funguje v praxi a v každodennom živote projektového manažéra. Takže historicky sa tento operačný program vyvíjal nasledovne:

  • v skrátenom programovom období 2004-2006 sa to volalo OP Základná infraštruktúra
  • v programovom období 2007-2013 sa to volalo Regionálny operačný program
  • v programovom období 2014-2020 sa to volá Integrovaný regionálny operačný program

Aby ste vedeli, že nerozprávame o fazuľkách tak v tomto programe bol vyčlenený pre Slovensko na roky 2014-2020 finančných balík viac ako 1 mld. EUR vrátane 5% kofinancovania konečných prijímateľov, pre lepšiu predstavivosť:

1 . 0 0 0 .0 0 0 .0 0 0 , – E U R

Tieto peniaze majú v tomto programovom období slúžiť na :

  • rekonštrukciu materských škôlok a ich vybavenia,
  • rekonštrukciu odborných tried základných škôl a ich vybavenia učebnými pomôckami,
  • rekonštrukciu stredných škôl a ich dovybavenia odborného výcviku,
  • deinštitucionalizáciu domovov sociálnych služieb,
  • zriaďovanie denných stacionárov,
  • podpora kultúrneho a kreatívneho priemyslu,
  • rekonštrukcia ciest II.triedy,
  • nákup nových dopravných prostriedkov pre SAD, MHD,
  • výstavba integrovaných zdravotníckych stredísk,
  • výstavba cyklochodníkov,
  • výstavba vody a kanálov,
  • podpora MAS

Toto sú základné smery podpory v tomto plánovacom období.

Nato aby ste pochopili ako to funguje, je treba si povedať aktérov celého mechanizmu implementácie programu. Okrem Európskej komisie, ktorá schvaľuje Operačný program, vstupujú na Slovensku do prípravnej,realizačnej a kontrolnej fázy nasledovné subjekty:

  • Centrálny koordinačný orgán ( podliehajúci podpredsedovi vlády -p.ministerke Veronike Remišovej ),
  • Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR( teraz už Ministerstvo informatizácie,regionálneho rozvoja a investícií ) ako Riadiaci orgán ,
  • Certifikačný orgán ( podliehajúci ministerstvu financií SR )
  • sprostredkovateľské orgány ( pri každej VUCke, ministerstvo kultúry SR a ministerstvo zdravotníctva SR )
  • Úrad pre verejné obstarávanie

Centrálny koordinačný orgán vydáva metodické pokyny ako implementovať program, kontroluje výzvy na predkladanie projektov a metodicky riadi EU fondy.

Riadiaci orgán riadi operačný program,vyhlasuje výzvy, riadi sprostredkovateľské orgány, kontroluje verejné obstarávanie, žiadosti o platby a ich spracovanie, monitoruje projekty.

Certifikačný orgán certifikuje výzvy, schvaľuje platby a v prípade vzniknutých nezrovnalostí nariaďuje korekcie pre prijímateľov – to znamená koľko peňazí majú vrátiť!!!

Úrad pre verejné obstarávanie – kontroluje procesy verejného obstarávanie keď už kontrolóri na sprostredkovateľskom orgáne, na riadiacom orgáne alebo na certifikačnom orgáne nevedia ako ďalej.

Už teraz v tom máte chaos? To je ešte len začiatok…..priatelia.

Plánované obdobie začalo dňa 1.1.2014. Odvtedy môžu byť preplácané oprávnené náklady na projekt. 1.1.2014 Slovensko ešte ani len neslýchalo o novom programovom období, nakoľko sa vo veľkom dokončovali projekty, dokonca boli ešte vydávané výzvy zo starého programového obdobia, aby sme rýchlo vyčerpali čo sa dá!!! Takže miesto toho, aby sme intenzívne pripravovali plánovacie obdobie 2014-2020, my sme ešte len pripravovali projekty do starého obdobia, takže z nového obdobia sme stratili prvé dva roky, nakoľko prvé výzvy z tohto obdobia sa objavili až v druhej polovici roku 2016 – jednoducho sme zaspali ako vždy!!!! Preto na záver v roku 2023 budeme naháňať všetkých, aby rýchlo sa čerpalo čo sa dá a podľa môjho názoru aj tak určitý balík finančných prostriedkov prepadne a o tých rozprávala p.europoslankyňa Nicholsonová !!!!

Európska komisia pri schvaľovaní tohto programu bola dosť skeptická, lebo ako sami vidíte je to znôška všetkého možného, čo sa podarilo vyrvať z ostatných operačných programov, a preto je taká komplikovaná schéma implementácie -viď. viaceré ministerstvá a VUCky. Nakoniec sa tento program podarilo presadiť s odretými ušami. A tak začala jeho realizácia!!!

Eurofondy na Slovensku

11.02.2021

Už dlhšie sa zahrávam s myšlienkou, že potrebujem zo seba dostať nahromadenú negatívnu energiu, ktorá sa vytvára neschopnosťou Slovenska čerpať efektívne eurofondy, pričom sú jedným z hlavných zdrojov rozvoja našej krajiny. V oblasti EÚ projektov pracujem od roku 2003 a som zažil od predvstupových programov SR až po posledné programové obdobie strašne veľa pravidiel, [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3134x
Priemerná čítanosť článkov: 1567x

Autor blogu

Kategórie

Archív