Založ si blog

Eurofondy na Slovensku

Už dlhšie sa zahrávam s myšlienkou, že potrebujem zo seba dostať nahromadenú negatívnu energiu, ktorá sa vytvára neschopnosťou Slovenska čerpať efektívne eurofondy, pričom sú jedným z hlavných zdrojov rozvoja našej krajiny. V oblasti EÚ projektov pracujem od roku 2003 a som zažil od predvstupových programov SR až po posledné programové obdobie strašne veľa pravidiel, ktoré nemajú so sedliackym rozumom nič spoločné, a ktoré komplikujú a v podstate znemožňujú efektívne čerpanie zdrojov EÚ. Slovensko sa v súčasnosti nachádza v programovom období 2014 -2020 a aj keď píšeme rok 2021 samozrejme finančné prostriedky a projekty môžeme realizovať až do roku 2023 ( pravidlo n+ 3 ). V tomto blogu postupne poukážem na systémové aj nesystémové chyby programov, s ktorými sa obyčajní smrteľníci stretávajú najčastejšie.Mnoho ľudí si ani len nevie predstaviť aký stupeň byrokracie a administratívy funguje v oblasti využívania EÚ fondov a to špeciálne na Slovensku, nakoľko agentúra regionálneho rozvoja, ktorej šéfujem, mala tú česť sa zúčastniť rôznych projektov, a rôznych partnerov z celej Európskej únii, takže moji kolegovia a ja sme mohli v praxi porovnávať systémy fungujúce ako v novo pristúpených krajinách (Česko, Poľsko,Maďarsko,Rumunsko, Bulharsko ), v starých krajinách ( Fínsko, Írsko,Grécko,Taliansko,Francúzsko ) ak aj v krajinách čakateľoch ako napríklad Ukrajina. Hneď na začiatku môžem skonštatovať, že taký vysoký stupeň byrokracie a administratívy nemá ani Poľsko ani Česko a ani Maďarsko o ostatných krajinách ani nehovoriac, pričom samozrejme výnimku tvorí Ukrajina kde tieto procesy sú veľmi silno centralizované v Kyjeve. Dúfam, že zopár ľudí, ktorý sa priamo alebo nepriamo venujú čerpaniu EÚ fondov tento blog zaujme a budeme môcť spoločne hľadať riešenia na odstránenie tohto stavu, ktorý už ja a moji dlhoroční kolegovia nazývame HLAVA XXII.

Eurofondy na Slovensku II.časť

12.02.2021

Na to, aby ľudia, ktorí nemajú osobnú skúsenosť s eurofondami na Slovensku, sa vrátime do histórie a na vývoji jedného operačného programu, ktorý je primárne určený na regionálny rozvoj a na vyrovnávanie rozdielov medzi jednotlivými krajmi Slovenska Vám ukážem, ako to (ne)funguje v praxi a v každodennom živote projektového manažéra. Takže historicky sa tento operačný [...]

juraj c. strelec

VIDEO: Prvé slová strelca na Fica Podozrivý z atentátu vysvetľuje, prečo stlačil spúšť

15.05.2024 19:19

Na sociálnych sieťach sa šíri video, na ktorom podozrivý zo streľby na premiéra Roberta Fica hovorí o dôvodoch, pre ktoré sa rozhodol spáchať atentát.

NR SR: Rokovanie 12. a 13. schôdze

Z Moskvy sa už šíria konšpirácie. Ruskí politici pripúšťajú, že atentát na Roberta Fica má zahraničné pozadie

15.05.2024 18:45

Ruskí politici sa zmieňujú o sprisahaneckých teóriách. Jeden hovorí dokonca o výstrahe pre ďalších lídrov v EÚ, ktorí zmýšľajú podobne ako Robert Fico.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3131x
Priemerná čítanosť článkov: 1566x

Autor blogu

Kategórie

Archív